Filet z kurczaka z krewetkami

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Filet z kurczaka z krewetkami, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Porcja dla 4 osób

Koszt 35-40 zł

Czas Przygotowania: 25-30 min

Składniki:

-60 do 80 dag piersi z kurczaka

30 do 50 dag mrożonych obranych krewetek

-1 czerwona papryka

-1 średnia cukinia

-2,3  szalotki lub średnia cebula

-3,4 ząbki czosnku

-100 ml białego wytrawnego wina

-100 ml bulionu warzywnego

-250 ml śmietany 30%

-sok i skórka otarta z 1 cytryny

-4 łyżki wiórków pecorino lub parmezanu

-2, 3 listków Bazyli

-oliwa

-sól

-pieprz

Przygotowanie:

1.       Cukinię przecinamy wzdłuż, łyżką wyjmujemy miękki środek. Połówki cukinii przecinamy wzdłuż na 3 części  i kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm. Podobnie kroimy paprykę i szalotkę.

2.       Pierś kurczaka kroimy w kostkę ( 2-3 cm).

3.       Na dobrze rozgrzanej patelni, na oliwie, smażymy przez 2-3 minutę paprykę, szalotkę i cukinię, następnie dodajemy kurczaka i  przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze 3-5 min i dorzucamy mrożone krewetki, smażymy wszystko jeszcze około 2-3 min. Dolewamy wino i bulion, trzymając na ogniu, redukujemy płyn mniej więcej do połowy, dodajemy śmietanę, sok i skórkę z cytryny, czosnek, kilka listków bazylii i doprowadzamy do zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień , trzymamy jeszcze 2-3 min na patelni i doprawiamy finalnie

Serwujemy z szerokim makaronem , przybieramy wiórkami sera i listkami bazylii.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl