Filet z kurczaka z krewetkami, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Porcja dla 4 osób Koszt 35-40 zł Czas Przygotowania: 25-30 min Składniki: -60 do 80 dag piersi z kurczaka 30 do 50 dag mrożonych obranych krewetek -1 czerwona papryka -1 średnia cukinia -2,3 szalotki lub średnia cebula -3,4 ząbki czosnku -100 ml białego wytrawnego wina -100 ml bulionu warzywnego -250 ml śmietany 30% -sok i skórka otarta z 1 cytryny -4 łyżki wiórków pecorino lub parmezanu -2, 3 listków Bazyli -oliwa -sól -pieprz Przygotowanie: 1. Cukinię przecinamy wzdłuż, łyżką wyjmujemy miękki środek. Połówki cukinii przecinamy wzdłuż na 3 części i kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm. Podobnie kroimy paprykę i szalotkę. 2. Pierś kurczaka kroimy w kostkę ( 2-3 cm). 3. Na dobrze rozgrzanej patelni, na oliwie, smażymy przez 2-3 minutę paprykę, szalotkę i cukinię, następnie dodajemy kurczaka i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze 3-5 min i dorzucamy mrożone krewetki, smażymy wszystko jeszcze około 2-3 min. Dolewamy wino i bulion, trzymając na ogniu, redukujemy płyn mniej więcej do połowy, dodajemy śmietanę, sok i skórkę z cytryny, czosnek, kilka listków bazylii i doprowadzamy do zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień , trzymamy jeszcze 2-3 min na patelni i doprawiamy finalnie Serwujemy z szerokim makaronem , przybieramy wiórkami sera i listkami bazylii.
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|