Faworki czyli chrust

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Faworki czyli chrust, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Faworki czyli chryst

 

Składniki:

·            20 dkg mąki

·            3 zółtka

·            3 łyżki gęstej śmietany

·            1 płaska łyżeczka proszku spulchniającego

·            1 łyżka spirytusu

·            2 kostki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia

·            sól

·            cukier puder do posypania

 

Sposób wykonania:

 

Wszystkie składniki wymieszać. Cieniutko (1 mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-2 centymetrów. Paseczki ponacinać wzdłuż przez środek - abu powstała "dziurka". "Wywinąć" - czyli złapać za jeden z końców i przewlec go przez "dziurkę". Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor przez ok. 5 minut.

Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem.

Faworki są bardzo delikatne - nie takie jak te "sklepowe" - niezbyt nadają się do transportu, ale za to świetnie smakują.

Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia.

Jeśli chodzi o tłuszcz, to najlepiej smaży się na smalcu, ale ze względów zdrowotnych i zapachowych można go zastąpić Plantą lub jej tańszym odpowiednikiem - Sigmą.

Można stosować trochę smalcu, trochę Planty, a "na dolewkę" olej.

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl