Faworki czyli chrust, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Faworki czyli chryst Składniki: · 20 dkg mąki · 3 zółtka · 3 łyżki gęstej śmietany · 1 płaska łyżeczka proszku spulchniającego · 1 łyżka spirytusu · 2 kostki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia · sól · cukier puder do posypania Sposób wykonania: Wszystkie składniki wymieszać. Cieniutko (1 mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-2 centymetrów. Paseczki ponacinać wzdłuż przez środek - abu powstała "dziurka". "Wywinąć" - czyli złapać za jeden z końców i przewlec go przez "dziurkę". Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor przez ok. 5 minut. Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem. Faworki są bardzo delikatne - nie takie jak te "sklepowe" - niezbyt nadają się do transportu, ale za to świetnie smakują. Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia. Jeśli chodzi o tłuszcz, to najlepiej smaży się na smalcu, ale ze względów zdrowotnych i zapachowych można go zastąpić Plantą lub jej tańszym odpowiednikiem - Sigmą. Można stosować trochę smalcu, trochę Planty, a "na dolewkę" olej. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|