Filety z kurczaka na szpinaku

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Filety z kurczaka na szpinaku, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Filety z kurczaka na szpinaku

 

Składniki na 4 porcje:

4 filety z piersi kurczaka

1 kg świeżego szpinaku (lub 60 dag szpinaku mrożonego)

cebula

1,5 szklanki Rosołu z kury Ekspresowa Zupa Instant WINIARY

3/4 pojemnika gęstej kwaśnej śmietany

żółtko

7 łyżek masła lub margaryny

2 łyżki mąki

1-2 łyżki soku z cytryny

czubata łyżeczka mielonej kolendry

otarta skórka z połowy cytryny

starta gałka muszkatołowa

sól, pieprz

 

Na początku przygotuj szpinak - przebierz go, dokładnie opłucz i osącz na sitku (szpinak mrożony wystarczy rozmrozić). Obierz i umyj cebulę, potem pokrój ją w drobną kostkę.

 

Umyj mięso, osusz je, a na koniec starannie natrzyj solą i pierzem. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu. Smaż filety na złoty kolor po 5 minut z każdej strony. Następnie zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.

 

Teraz wsyp na patelnię łyżeczkę mielonej kolendry, wlej półtorej szklanki rosołu. Dodaj kwaśną śmietanę, całość dobrze wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu jeszcze 5 minut.

 

Rozgrzej w garnku 3 łyżki tłuszczu i zeszklij cebulę. Wrzuć szpinak, duś na średnim ogniu 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.

 

Przecedź sos śmietanowy do drugiego garnka, zapraw go mąką (zagnieć mąkę z resztą tłuszczu, uformuj kulkę i wrzuć do sosu). Sos zagotuj, po czym zdejmij garnek z ognia.

 

Rozbełtaj żółtko z łyżką wody i dodaj je do gorącego sosu. Jeszcze raz dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

 

Pokrój kurczaka w plastry i ułóż na szpinaku. Polej odrobiną sosu, udekoruj plasterkami cytryny. Resztę sosu podawaj w sosjerce.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl