Filety z kurczaka na szpinaku, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Filety z kurczaka na szpinaku Składniki na 4 porcje: 4 filety z piersi kurczaka 1 kg świeżego szpinaku (lub 60 dag szpinaku mrożonego) cebula 1,5 szklanki Rosołu z kury Ekspresowa Zupa Instant WINIARY 3/4 pojemnika gęstej kwaśnej śmietany żółtko 7 łyżek masła lub margaryny 2 łyżki mąki 1-2 łyżki soku z cytryny czubata łyżeczka mielonej kolendry otarta skórka z połowy cytryny starta gałka muszkatołowa sól, pieprz Na początku przygotuj szpinak - przebierz go, dokładnie opłucz i osącz na sitku (szpinak mrożony wystarczy rozmrozić). Obierz i umyj cebulę, potem pokrój ją w drobną kostkę. Umyj mięso, osusz je, a na koniec starannie natrzyj solą i pierzem. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu. Smaż filety na złoty kolor po 5 minut z każdej strony. Następnie zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. Teraz wsyp na patelnię łyżeczkę mielonej kolendry, wlej półtorej szklanki rosołu. Dodaj kwaśną śmietanę, całość dobrze wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu jeszcze 5 minut. Rozgrzej w garnku 3 łyżki tłuszczu i zeszklij cebulę. Wrzuć szpinak, duś na średnim ogniu 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Przecedź sos śmietanowy do drugiego garnka, zapraw go mąką (zagnieć mąkę z resztą tłuszczu, uformuj kulkę i wrzuć do sosu). Sos zagotuj, po czym zdejmij garnek z ognia. Rozbełtaj żółtko z łyżką wody i dodaj je do gorącego sosu. Jeszcze raz dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pokrój kurczaka w plastry i ułóż na szpinaku. Polej odrobiną sosu, udekoruj plasterkami cytryny. Resztę sosu podawaj w sosjerce. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|