Filet w musztardzie na sałacie, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Filet w musztardzie na sałacie Składniki Przepis Podstawa: - 1 sałata lodowa - 1 duży pomidor - 1 średni zielony ogórek - czerwona cebula Sos do sałaty: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżaczka octu winnego - 1 łyżka wody - szczypta wegety - wg uznania szczypta ulubionych ziół Na sałatę: - 1 filet drobiowy - 2-3 łyżki musztardy francuzkiej - szczypta soli - śmietanka UHT 12% (lub mleko UHT- ja daję 0,5%) - odrobina oliwy do smażenia Na początek baza, czyli: W misce mieszam poszarpaną sałatę+ pomidor, ogórek w kostkę: cebula w cieniutkie paseczki. W szklance mieszam wszystkie składniki do sosu. Sos dolewam do sałaty i mieszam przed samym podaniem, by sałata nie straciła kruchości. Posolony filet pokrojony w paski podsmażam na patelni (dosłownie chwilkę, byle by nie był surowy). Następnie wrzucam musztardę i dalej podsmażam z filetem. Po 3-4 min. podlewam mlekiem lub śmietanką. Dolewając dwukrotnie i pozwalając odparować. Konsystencja sosiku wg własnego uznania ja pozwalam dość mocno wygotować się mleku. Na koniec sałaty na talerze a na to nakładamy gorące mięsko. Ja podaję to jako danie obiadowe. Dla 2-3 osób.
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|