Fale Dunaju(1)

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Fale Dunaju(1), Przepisy na ciasta i wiele innych

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Fale Dunaju

Składniki na ciasto:

·         3 jajka 

·         150 g cukru

·         150 ml oleju

·         150 ml mleka

·         2 szklanki mąki

·         3 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 łyżki kakao

·         2 łyżki mleka

·         350 g wiśni (mogą być z kompotu, syropu lub zamrożone; nie rozmrażamy przed ułożeniem na cieście)

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, cały czas miksując.

Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie.

Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić.

Składniki na krem:

·         400 ml mleka

·         budyń waniliowy w proszku (40 g)

·         1 opakowanie cukru waniowego (16 g)

·         2 łyżki cukru

·         2 łyżki soku z cytryny

·         250 g masła (w temp. pokojowej)

Ponadto:

·         200 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)

·         70 g masła

Do garnka wlać mleko, wsypać proszek budyniowy, cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Jak budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch), odstawić do ostudzenia.
Masło zmikować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując.

Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać do gładkości. Rozsmarować na schłodzonej masie budyniowo - maślanej. Chwilę odczekać, aż czekolada stężeje.

Smacznego :)

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl