Filet z łososia na pieczarkach, przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Filet z łososia na pieczarkach Składniki: · 600 g pieczarek · 4 dymki · 4 łyżki oliwy z oliwek · 5 łyżek Sherry (odmiana fino) · 6 łyżek soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) · 1 łyżka octu z Sherry · sól · pieprz · 650 g filetów z łososia · 8 plastrów szynki Serrano (ewentualnie ok. 120 g szynki parmeńskiej) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Z pieczarek wyciąć nóżki i brązowe plamy. Grzyby wytrzeć ręcznikiem papierowym i wrzucić do dużej miski. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w małe krążki. 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki Sherry, 3 łyżki soku pomarańczowego i ocet wymieszać. Pieczarki polać marynatą. Dodać krążki cebuli i całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i wyłożyć do dużego naczynia do zapiekania. Ostrym nożem usunąć delikatnie skórę z łososia. Filet umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w poprzek na 8 porcji (po 70-80 g). Każdą porcję łososia owinąć jednym plasterkiem szynki i ułożyć na pieczarkach. Polać rybę resztą Sherry (2 łyżki), sokiem pomarańczowym (3 łyżki) i oliwą (2 łyżki). Doprawić solą i pieprzem. Formę umieścić na najniższym poziomie piekarnika. Zapiekać 15 do 20 minut.
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|