Filet z łososia na pieczarkach

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Filet z łososia na pieczarkach, przepisy kulinarne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Filet z łososia na pieczarkach

 

Składniki:

·        600 g pieczarek

·        4 dymki

·        4 łyżki oliwy z oliwek

·        5 łyżek Sherry (odmiana fino)

·        6 łyżek soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego)

·        1 łyżka octu z Sherry

·        sól

·        pieprz

·        650 g filetów z łososia

·        8 plastrów szynki Serrano (ewentualnie ok. 120 g szynki parmeńskiej)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Z pieczarek wyciąć nóżki i brązowe plamy. Grzyby wytrzeć ręcznikiem papierowym i wrzucić do dużej miski.

Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w małe krążki. 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki Sherry, 3 łyżki soku pomarańczowego i ocet wymieszać. Pieczarki polać marynatą. Dodać krążki cebuli i całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i wyłożyć do dużego naczynia do zapiekania.

Ostrym nożem usunąć delikatnie skórę z łososia. Filet umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w poprzek na 8 porcji (po 70-80 g). Każdą porcję łososia owinąć jednym plasterkiem szynki i ułożyć na pieczarkach.

Polać rybę resztą Sherry (2 łyżki), sokiem pomarańczowym (3 łyżki) i oliwą (2 łyżki). Doprawić solą i pieprzem. Formę umieścić na najniższym poziomie piekarnika. Zapiekać 15 do 20 minut.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl