Faworki

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Faworki, PRZEPISY ciastka,ciasta

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Faworki

Składniki:

·         25 dag mąki pszennej

·         4 dag cukru pudru

·         1 łyżka masła

·         3 żółtka

·         5 - 10 dag śmietany

·         1 kieliszek spirytusu

·         szczypta soli
 

·         50 dag smalcu do smażenia

·         cukier puder z cukrem waniliowym do posypania

Przepis na faworki: Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęrzerze. Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę, po czym rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki.
 
Jak formować faworki: ciasto pokroić na paski o długości 10 cm i o szerokości 3 cm, każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie i przeciągnąć.
 
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Po usmażeniu faworki ułożyć dla osączenia na bibule, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.  

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl