Fistaszkowe ciacha, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Fistaszkowe ciacha ... Składniki: · pół szklanki cukru (dałam trochę mniej) · pół szklanki jasnego brązowego cukru · pół łyżeczki soli · 115 g masła lub margaryny · 115 g masła orzechowego typy 'crunchy' · 1 jajko · pół łyżeczki ekstraktu z wanilii · 1 szklanka mąki · pół łyżeczki sody oczyszczonej Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta. Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadając im wzorek 'w kratkę'. Piec około 5 - 7 minut w temperaturze 200ºC. Odczekać chwilę przed ściągnięciem z blachy (będą bardzo miękkie i muszą stwardnieć). Studzić dalej na kratce. Z przepisu wyszło dość dużo ciastek, nie liczyłam wprawdzie, ale z 40 sztuk było ;) Smacznego :) ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|