Ferrero Roche(1)

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Ferrero Roche(1), kulinaria, ciasta

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ferrero Roche

 

Ciasto:

·            6 białek

·            5 żółtek

·            1/2 szklanki cukru

·            15 dag. margaryny

·            1 czekolada mleczna lub deserowa

·            15 dag orzechów mielonych (włoskich)

·            2 łyżki mąki

·            płaska łyżeczka proszku do pieczenia

·            pół kieliszka alkoholu

dodatkowo: 3 paczki delicji o smaku toffi lub duża paczka biszkoptów

Krem I :

·            10 dag orzechów mielonych

·            1 tabliczka czekolady mlecznej

·            3/4 szklanki mleka

·            1 łyżka masła

·            1 łyżka mąki

·            2 jajka

·            1 żółtko

·            1 łyżka cukru pudru

·            1 kostka masła

·            kieliszek spirytusu

Krem II :

·            2 niepełne szklanki mleka

·            2 śnieżki

·            1 pełna łyżka kakao

·            10 dag drobno krojonych orzechów włoskich

·            2 łyżki żelatyny

Polewa: 1 czekolada mleczna, 5 dag margaryny (rozpuścić)

Ciasto:  Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać stopniowo żółtka, ucierać. Czekoladę zetrzeć na tarce, wsypać wraz z orzechami do masy, dodać mąkę z proszkiem i alkohol, wymieszać. Białka ubić, dodać do masy, delikatnie wymieszać.

Podzielić na dwie części i upiec dwa placki, lub jeden i przekroić na pół. Placki będą cienkie.

Piec w formie (20x35 cm) lub w średniej tortownicy. W temp.180*, około 20 min.

Po upieczeniu ostudzić i nasączyć ponczem z herbaty.

Krem I :  Łyżkę masła rozpuścić na małym ogniu, dodać mąkę i kiedy się połączą dolać pół szklanki mleka, pogotować do zgęstnienia, wsypać orzechy i jeszcze chwilę pogotować, cały czas mieszając. Czekoladę połamać i rozpuścić z resztą mleka w oddzielnym naczyniu. Jajka i żółtko ubić z cukrem pudrem na parze. Wszystko ostudzić. Utrzeć kostkę masła, dodawać małymi porcjami masę jajeczną, orzechową i czekoladę. Ucierać, dodać spirytus. Krem podzielić na dwie części: większą i nieco mniejszą.

Krem II:  Mleko zagotować, mocno schłodzić. Ubić w nim śnieżkę. Kakao rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody, dodać do kremu. Wsypać pokrojone orzechy. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, letnią połączyć z kremem.

Przełożenie:  Ciasto – krem I (większą część) – delicje lub biszkopty moczone w kawie – krem II – ciasto – wierzch i boki posmarować resztą kremu I – polewą zrobić esy floresy, posypać drobno krojonymi orzechami.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl