Ferrero Roche(1), kulinaria, ciasta
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Ferrero Roche Ciasto: · 6 białek · 5 żółtek · 1/2 szklanki cukru · 15 dag. margaryny · 1 czekolada mleczna lub deserowa · 15 dag orzechów mielonych (włoskich) · 2 łyżki mąki · płaska łyżeczka proszku do pieczenia · pół kieliszka alkoholu dodatkowo: 3 paczki delicji o smaku toffi lub duża paczka biszkoptów Krem I : · 10 dag orzechów mielonych · 1 tabliczka czekolady mlecznej · 3/4 szklanki mleka · 1 łyżka masła · 1 łyżka mąki · 2 jajka · 1 żółtko · 1 łyżka cukru pudru · 1 kostka masła · kieliszek spirytusu Krem II : · 2 niepełne szklanki mleka · 2 śnieżki · 1 pełna łyżka kakao · 10 dag drobno krojonych orzechów włoskich · 2 łyżki żelatyny Polewa: 1 czekolada mleczna, 5 dag margaryny (rozpuścić) Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać stopniowo żółtka, ucierać. Czekoladę zetrzeć na tarce, wsypać wraz z orzechami do masy, dodać mąkę z proszkiem i alkohol, wymieszać. Białka ubić, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki, lub jeden i przekroić na pół. Placki będą cienkie. Piec w formie (20x35 cm) lub w średniej tortownicy. W temp.180*, około 20 min. Po upieczeniu ostudzić i nasączyć ponczem z herbaty. Krem I : Łyżkę masła rozpuścić na małym ogniu, dodać mąkę i kiedy się połączą dolać pół szklanki mleka, pogotować do zgęstnienia, wsypać orzechy i jeszcze chwilę pogotować, cały czas mieszając. Czekoladę połamać i rozpuścić z resztą mleka w oddzielnym naczyniu. Jajka i żółtko ubić z cukrem pudrem na parze. Wszystko ostudzić. Utrzeć kostkę masła, dodawać małymi porcjami masę jajeczną, orzechową i czekoladę. Ucierać, dodać spirytus. Krem podzielić na dwie części: większą i nieco mniejszą. Krem II: Mleko zagotować, mocno schłodzić. Ubić w nim śnieżkę. Kakao rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody, dodać do kremu. Wsypać pokrojone orzechy. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, letnią połączyć z kremem. Przełożenie: Ciasto – krem I (większą część) – delicje lub biszkopty moczone w kawie – krem II – ciasto – wierzch i boki posmarować resztą kremu I – polewą zrobić esy floresy, posypać drobno krojonymi orzechami. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|