Fasolka szparagowa po cygańsku, Przepisy, Przepisy Kulinarne !!!!!!!!!!!!!!!
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Fasolka szparagowa po cygańsku Składniki Składniki: 1 kg grubej fasoli szparagowej żółtej lub zielonej albo oba rodzaje 1 kawałek śląskiej kiełbasy 1 kawałek wiejskiej kiełbasy (mocno wędzonej) 2 średnie cebule 1 mały koncentrat pomidorowy sos tabasco 2 łyżki oleju chili pieprz sól 1 łyżka przyprawy uniwersalnej 1 łyżka cukru Lubię kupić późnym latem grubą fasolę szparagową i schować ją na dnie swojego zamrażalnika. Wyciągam ją wtedy, gdy za oknem szaleje mroźna zima a ja chcę przygotować dla swojej rodziny coś rozgrzewającego, z pikantną nutą. Fasolka po cygańsku to szybkie danie jednogarnkowe bez zbędnej zabawy w kuchni, smaczne i zaspokajające największy głód. To taka moja alternatywa dla "oklepanego" bigosu, gdy np. mam remont i trzeba coś zjeść na szybko lub po prostu nie mam weny gotowania a w lodówce znajdzie się zawsze kąsek kiełbasy... Rozpocząć od pokrojenia kiełbasy wzdłuż i na połówki talarków. Podsmażyć na patelni na oleju, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Fasolkę oczyścić i pokroić na 3 centymetrowe części, wsypać do wysokiego garnka, zalać wodą, dodać uniwersalną przyprawę i gotować do czasu, aż fasolka zmięknie. Odcedzić i połączyć z przysmażoną kiełbaską i cebulą. Wymieszać i przyprawić do smaku chili, pieprzem, solą oraz cukrem. Na koniec dodać sos tabasco (wedle uznania) oraz koncentrat pomidorowy. Gotować to wszystko jeszcze około 5 minut.
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|