Fenkuł1

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Fenkuł1, kulinaria

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

Fenkuł

 

Dbaj o prostotę. Dobre danie nie wymaga dużej ilości składników. Zachowaj umiar w używaniu przypraw. Nie bój się. Fenkuł (koper włoski) to warzywo doskonałe. Nie wymaga dużo. Ma swój smak i aromat. Uda się. Brzmi to jak manifest. Proste życie, proste gotowanie

 

Carpaccio z fenkułu z oliwą truflową

FENKUŁ 001

3 fenkuły (bulwy)

łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki parmezanu

sól, pieprz

łyżka masła

 

Fenkuły oczyścić, umyć. Pokroić na drobne kawałki. Gotować we wrzącej osolonej wodzie 5 minut. Przełożyć do wysmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia. Posolić, popieprzyć, posypać parmezanem. Dodać masło, zapiekać ok. 10 minut w temp. 180 st. C.

 

FENKUŁ 002

3 fenkuły (bulwy)

sól, pieprz

2 łyżeczki masła

2 łyżki śmietany

2 łyżki startego żółtego sera

 

Fenkuły oczyścić, przeciąć wzdłuż na pół, gotować we wrzącej osolonej wodzie ok. 20 minut. Żaroodporną formę posmarować masłem. Ułożyć fenkuły. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami wody, w której gotowały się fenkuły. Polać je, posypać solą, pieprzem i serem. Piec ok. 10 minut w temp. 180 st. C, aż ser się roztopi.

 

FENKUŁ 003

4 fenkuły (bulwy)

łyżka ziół prowansalskich

łyżka oleju

3 pomidory

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

2 łyżeczki sosu sojowego

łyżka siemienia lnianego

 

Fenkuły przekroić wzdłuż na pół. Zioła wymieszać z łyżką oliwy. Każdą połówkę zawinąć w wysmarowaną ziołami folię aluminiową. Piec 20 minut w temp. 200 st. C. Pomidory obrać ze skórki, pokroić drobniutko, dodać olej, sól, pieprz, sos sojowy. Wymieszać. Fenkuły rozpakować z folii, pokroić w plastry. Na każdym plastrze kłaść łyżkę pomidorów. Siemię lniane podprażyć na suchej patelni i posypać nim fenkuły.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fenkuł po grecku

 

1/2 kg kopru włoskiego

1/4 kg pomidorów

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 pęczek natki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczki pieprzu

ew. 1 łyżeczka mielonej kolendry

1 cytryna

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka masła

 

Bulwy kopru dokładnie umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć koper. Kiedy zrumieni się ze wszystkich stron na brązowo, dodaj pomidory i duś dalej na średnim ogniu pod przykryciem. Po paru minutach pomidory utworzą gęsty sos. Wtedy wlej sok z cytryny zmieszany z 1/2 szklanki wody. Dodaj koncentrat, przyprawy, masło, cukier i łyżeczkę soli. Przykryj szczelnie i duś na małym ogniu 20 minut. Sprawdź, czy koper jest wystarczająco miękki. Jeżeli nie, dodaj 1/4 szklanki wody i duś jeszcze kilka minut. Natkę drobno posiekaj, podziel na dwie równe części. Jedną wrzuć do garnka po 10 minutach duszenia kopru, resztą udekoruj półmisek z koprem tuż przed podaniem

 

 

Fenkuł z sosem cytrynowym**

Składniki:

2 fenkuły

200ml śmietany sojowej

sok z 1 cytryny

sól i pieprz

 

Sposób wykonania:

Umyć fenkuł, przekroić na pół, usunąć twardy głąb, młode , zielone pędy zostawić do dekoracji. Resztę pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na oleju ( ok. 10 min. ).Dodać śmietanę i sok z cytryny, podawać na ciepło, udekorowane młodymi pędami..

 

 

Fenkuł z gruszką i gorgonzolą

Składniki :

1 bulwa fenkułu (koper włoski)

gruszka

ser gorgonzola lub inny pleśniowy

ocet balsamiczyny

oliwa extra vergine

 

Sposób przygotowania:

Pokroić umytą bulwę fenkułu w grube plastry. Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne, owoc pokroić w plastry. Ułożyć plasterki gruszki na plastrach fenkułu. Z wierzchu położyć spore grudy sera. Pokropić octem balsamicznym z odrobiną oliwy.

 

 

 

 

 

 

 

Fenkuł pieczony

fenkuł

1/2 szkl. wody             

2 łyżki sosu sojowego

sezam

pieprz ziołowy

pieprz czarny             

łyżka oliwy

ząbek czosnku

 

W naczyniu żaroodpornym położyć plastry fenkuła wcześniej uparowane lub ugotowane i zalać je połową szklanki wody i 2 łyżkami sosu sojowego. Dodać sezamu, pieprzu ziołowego, grubo mielonego czarnego, łyżkę oliwy i ząbek czosnku. Wymieszać wszystko. Piec w 200°C na środkowym poziomie piecyka 20 min. mieszając w trakcie ze trzy razy.

 

 

Fenkuł z mozzarellą

Składniki:

4 bulwy kopru włoskiego,

25 dag utartej mozzarelli,

masło do wysmarowania formy,

sól,

pieprz,

natka pietruszki.

 

Opis wykonania:

Bulwy kopru czyścimy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Zagotowujemy 1,5-2 l osolonej wody i na 3-5 minut wrzucamy do wrzątku ćwiartki kopru. Odcedzamy i odkładamy na talerz. Płaską formę do zapiekania smarujemy masłem. Układamy odcedzone - ćwiartki kopru przesypując je solą i pieprzem. Całość przykrywamy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25 minut, aż ser się roztopi i zrumieni             

 

 

Fenkuł w sosie serowym

 

4 bulwy fenkułu

ćwierć szklanki mąki ciemnej razowej

1 szklanka mleka sojowego lub krowiego             

2 łyżki oliwy

10 dag startego ostrego w smaku sera

pieprz, sól             

pęczek natki pietruszki

liście fenkułu

 

Bulwki fenkułu przekroić pionowo na pół, włożyć do rondla i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut, aż zmiękną. Odcedzić, zachowując 3/4 płynu pozostałego po gotowaniu. Przygotować sos: na patelni rozgrzać oliwę, dodać mąkę i mieszając zasmażać przez 2 minuty. Stopniowo dodawać mleko i zachowany wywar, gotować 2 minuty, stale mieszając, aż otrzymamy gładką konsystencję sosu. Dodać starty ser i pieprz do smaku. Pilnować, aby sos nie zawrzał. Jeśli sos jest za gęsty, dodać kilka łyżek wody. Ułożyć fenkuł na półmisku i polać sosem. Przybrać pietruszką i łyżką stołową posiekanych liśćmi fenkułu.

 

 

Fenkuł z papryką

1 fenkuł

1/2 cebuli             

1/2 papryki

oliwa              ocet winny

natka pietruszki             

sól, pieprz

 

Przeciety fenkuł gotować 10 min w osolonym wrzątku. Cebulę i paprykę posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę i dodać pokrojony na ósemki fenkuł. Skropić octem winnym i smażyć 5 - 8 minut. Podawać posypane natką pietruszki.

 

 

 

Koper włoski z pomidorami

 

·        300 g kopru włoskiego

·        4 pomidory

·        4 minikostki bazyliowe Knorr

·        150 ml Ramy Cremefine do gotowania

·        2 łyzki zasmażki Knorr

·        łyżka oleju

 

Oczyszczony i pokrojony w czastki koper włoski podsmażyć delikatnie na oleju dodać cząstki pomidora najlepiej bezskóry i dusić przez 5 minut, nastepnie dodać rozkruszone kostki bazyliowe Knorr a calość rozprowadzić Ramą Cremefine i podprawić zasmażką dusząć potrawę jeszczę 5 minut.

 

 

 

Fenkuł w sosie z wina

 

5 - 6 fenkułów

oliwa             

pół łyżeczki soli

pół butelki wina czerwonego

sok z brzoskwiń w puszce

20 ml śliwowicy             

łyżka octu balsamicznego

pieprz

 

Fenkuły przyciąć tak, aby została tylko bulwiasta część z kilkucentymetrowymi łodygami (białe części), obrać z zewnętrznych łodyg, przyciąć od strony korzenia i poprzekrawać wzdłuż na połówki. Ułożyć na rozgrzanej oliwie, posolić i dusić pod przykryciem do miękkości, podlewając wodą. Osobno połączyć w rondelku pozostałe składniki i gotować, aż objętość zmniejszy się o połowę - sos powinien mieć konsystencję lejącego się miodu. Wylać sos na talerze (albo na półmisek) i na nim układać uduszone połówki fenkuła.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fenkuł zapiekany I

 

250 g fenkułu

pół cebuli

1 nieduży pomidor

2 łyżki czerwonego wina wytrawnego

30 g mozarelli

olej             

przecier pomidorowy

pieprz, sól

1 łyżeczka tartego parmezanu

 

Fenkuły pokroić na ćwiartki i gotować 8 min w osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na 1 łyżeczce oleju, dodać sparzony wrzatkiem, obrany i pokrojony pomidor, 1 łyżeczkę przecieru, wino, pieprz i dusic razem 5 min na małym ogniu. Fenkuły włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, na wierzchu położyć pokrojoną w plasterki mozarellę i posypać parmezanem (lub innym ostrym serem żółtym), piec 35 min. w temp. 200°C.

 

 

Fenkuł zapiekany II

 

2 bulwy fenkułów

1 opakowanie śmietany             

1 jajko

200 g utartego emmentalera             

1 ząbek czosnku

1 łyżka rosołu

szczypta gałki muszkatałowej

sól, pieprz

 

Ugotowane i przekrojone na pół bulwy włożyć do formy. Zalać sosem ze śmietany, jajka, sera i przypraw. Zapiec na złocisto-żółty kolor.

 

 

Duszony fenkuł

 

              Prosty sposób na przygotowanie bardzo smcznej potrawy z niezbyt popularnych u nas bulw kopru włoskiego

 

skladniki:              

3 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)

3 pomidory obrane ze skórki i posiekane

2 cebule

3 łyzki czarnych oliwej bez pestek

150 ml warzywnego bulionu

sól, pieprz

2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii

2 łyżki oliwy z oliwek

 

przyrzadzanie:

              Bulwy fenułu dokładnie umyć, odkroić zielone części, które zachować do dekoracji. Bulwy przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie paski. Na patelni rzgrać oliwę i podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę. PO kilku minutach dodać fenkuł. Przykryć i dusić kolejne 10 minut. Dodac pomidory i oliwki oraz bulion. Przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut - do miękkości fenkułu. Doprawić do samku solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować posiekaną bazylią i posiekanymi zielonymi listkami fenkułu.

 

Sałatka z fenkuła

 

Składniki:

1 fenkuł

pomidory

sałata

sos winegret: zmiażdżony czosnek,

sok z cytryny i sól

koperek

 

Przepis:

sałatę rwiemy na drobne kawałki. pomidory obrane ze skórki kroimy w kostkę, a fenkuł - w paski. warzywa mieszamy, polewamy sosem i posypujemy koperkiem

 

 

Surówka z fenkuła i pomarańczy

1 fenkuł (40 dag)

1 pomarańcza (20 dag)

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich             

sos:

1 słoik majonezu (20 dag)

sok z 1 pomarańczy             

1 łyżka miodu

sól, pieprz

 

Fenkuł umyć, osączyć i drobno pokroić. Pomarańcze umyć, osuszyć, obrać, podzielić na cząstki, a cząstki przekroić na pół. Fenkuł wymieszać z pomarańczą, dodać orzechy. Przygotować sos: majonez wymieszać z miodem i sokiem z pomarańczy, doprawić solą i pieprzem. Surówkę polać sosem i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

 

Fenkuł na sposób orientalny

Składniki

 

4 fenkuły

2 czerwone cebule

4 pomidory

łyżka oliwy z oliwek

ząbek czosnku

2 łyżeczki tymianku

2 łyżki posiekanej pietruszki

sól, pieprz

szczypta szafranu

2 łyżki soku z cytryny

 

Fenkuł umyć i odkroić z niego zielone listki. Bulwy wraz z połówkami cebul pokroić. Na patelni rozgrzać olej i na słabym ogniu należy podsmażyć na nim fenkuły a potem dodać cebulę i smażyć wszystko do zarumienienia. Dodać rozgnieciony czosnek.

Połowę pomidorów pokroić w ósemki a resztę pokroić w kostkę i dusić na patelni

5 minutz tymiankiem, pietruszką i małą ilością listków fenkuła. Następnie należy doprawić pieprzem, solą , szafranem i sokiem z cytryny. Potem do warzyw dodać ósemki pomidorów i całość jeszcze raz podgrzać. Przed podaniem należy posypać posiekanymi listkami fenkuła.

 

 

 

Fenkuł zapiekany

Składniki

 

3 fenkuły

łyżka oliwy

3 łyżki startego sera (najlepiej parmezan)

sól, pieprz

łyżka masła

 

Fenkuły opłukać, pokroić w drobne kawałki a następnie zblanszować we wrzącej wodzie przez 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i przełożyć do niego fenkuły. Posypać je przyprawami i serem, dodac masło a nastepnie zapiekać ok. 10 minut w gorącym piekarniku.

 

 

Zapiekany fenkuł

Składniki:

250 g fenkułu (kopru włoskiego)

pol cebuli

1 nieduzy pomidor

2 lyzki czerwonego wina wytrawnego

30 g mozarelli

olej

przecier pomidorowy

pieprz i sol

1 lyzeczka tartego parmezanu lub innego ostrego sera żółtego

 

fenkuly pokroic na cwiartki i gotowac 8 min. w osolonym wrzatku, odcedzic. cenule obrac, posiekac, podsmazyc po 1 lyzeczke oleju, dodac sparzony wrzatkiem, obrany i pokrojony pomidor, 1 lyzeczke przecieru, wino, pieprz - dusic razem 5 min. na malym ogniu. fenkuly wlozyc do naczynia zaroodpornego, zalac sosem, na wierzchu polozyc pokrojona w plasterki mozarelle i posypac parmezanem. piec 35 min. w temp. 200 stopni.

 

 

Fenkuł w sosie roquefort

 

4 bulwy fenkułu,

cukier, sól;

do wysmarowania naczynia żaroodpornego:

1 łyżka masła;

na sos:

4 łyżki masła,

3 łyżki mąki,

3 szklanki mleka,

20 dag startego sera typu roquefort (np. rokpol),

2 łyżki bułki tartej, sól

 

Bulwy fenkułu oczyszczamy z łodyg, myjemy i blanszujemy w posolonej i lekko posłodzonej wodzie 5 min. Osączamy, przekrawamy na pół i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: z masła oraz mąki robimy jasną zasmażkę, mieszamy z zimnym mlekiem, zagotowujemy, dodajemy ser i - ciągle mieszając - chwilę gotujemy, aż sos zrobi się jednolity i dosyć gęsty. Połówki fenkułu zalewamy sosem, posypujemy bułką tartą i zapiekamy 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.C. Podajemy z bagietką lub ryżem.

 

 

 

 

Koper włoski (fenkuł) pod beszamelem /Smacznego

 

Koper włoski, czyli fenkuł co raz częściej można spotkać na sklepowych półkach. Jeżeli zastanawiasz się jak można przyrządzić to pyszne warzywo o anyżkowym aromacie, mamy dla Ciebie kilka propozycji.

 

 

Składniki: - 2 szt. kopru włoskiego, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, 1 łyżka masła, 1 płaska łyżka maki, 2 łyżki tartego żółtego sera, 1/4 szklanki słodkiej śmietanki, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Bulwy kopru włoskiego dokładnie umyć, przeciąć na pół. Zagotować szklankę osolonej wody, dodać wino i gotować koper ok. 10 min. Po tym czasie koper wyjąć. Rozpuścić masło w rondelku. Dodać mąkę i chwilę prażyć, wlać zasmażkę do wywaru, dodać śmietanę, zagotować, po zgęstnieniu, zdjąć z ognia. Do sosu dodać ser i dokładnie wymieszać, ewentualnie przyprawić. Koper położyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiekać na złoty kolor w nagrzanym piekarniku nastawionym na funkcje grill.

Czas przygotowania 45 min....

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl