Fenkuł1, kulinaria
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Fenkuł Dbaj o prostotę. Dobre danie nie wymaga dużej ilości składników. Zachowaj umiar w używaniu przypraw. Nie bój się. Fenkuł (koper włoski) to warzywo doskonałe. Nie wymaga dużo. Ma swój smak i aromat. Uda się. Brzmi to jak manifest. Proste życie, proste gotowanie Carpaccio z fenkułu z oliwą truflową FENKUŁ 001 3 fenkuły (bulwy) łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki parmezanu sól, pieprz łyżka masła Fenkuły oczyścić, umyć. Pokroić na drobne kawałki. Gotować we wrzącej osolonej wodzie 5 minut. Przełożyć do wysmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia. Posolić, popieprzyć, posypać parmezanem. Dodać masło, zapiekać ok. 10 minut w temp. 180 st. C. FENKUŁ 002 3 fenkuły (bulwy) sól, pieprz 2 łyżeczki masła 2 łyżki śmietany 2 łyżki startego żółtego sera Fenkuły oczyścić, przeciąć wzdłuż na pół, gotować we wrzącej osolonej wodzie ok. 20 minut. Żaroodporną formę posmarować masłem. Ułożyć fenkuły. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami wody, w której gotowały się fenkuły. Polać je, posypać solą, pieprzem i serem. Piec ok. 10 minut w temp. 180 st. C, aż ser się roztopi. FENKUŁ 003 4 fenkuły (bulwy) łyżka ziół prowansalskich łyżka oleju 3 pomidory 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 2 łyżeczki sosu sojowego łyżka siemienia lnianego Fenkuły przekroić wzdłuż na pół. Zioła wymieszać z łyżką oliwy. Każdą połówkę zawinąć w wysmarowaną ziołami folię aluminiową. Piec 20 minut w temp. 200 st. C. Pomidory obrać ze skórki, pokroić drobniutko, dodać olej, sól, pieprz, sos sojowy. Wymieszać. Fenkuły rozpakować z folii, pokroić w plastry. Na każdym plastrze kłaść łyżkę pomidorów. Siemię lniane podprażyć na suchej patelni i posypać nim fenkuły. Fenkuł po grecku 1/2 kg kopru włoskiego 1/4 kg pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pęczek natki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu ew. 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 cytryna 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka masła Bulwy kopru dokładnie umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć koper. Kiedy zrumieni się ze wszystkich stron na brązowo, dodaj pomidory i duś dalej na średnim ogniu pod przykryciem. Po paru minutach pomidory utworzą gęsty sos. Wtedy wlej sok z cytryny zmieszany z 1/2 szklanki wody. Dodaj koncentrat, przyprawy, masło, cukier i łyżeczkę soli. Przykryj szczelnie i duś na małym ogniu 20 minut. Sprawdź, czy koper jest wystarczająco miękki. Jeżeli nie, dodaj 1/4 szklanki wody i duś jeszcze kilka minut. Natkę drobno posiekaj, podziel na dwie równe części. Jedną wrzuć do garnka po 10 minutach duszenia kopru, resztą udekoruj półmisek z koprem tuż przed podaniem Fenkuł z sosem cytrynowym** Składniki: 2 fenkuły 200ml śmietany sojowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Sposób wykonania: Umyć fenkuł, przekroić na pół, usunąć twardy głąb, młode , zielone pędy zostawić do dekoracji. Resztę pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na oleju ( ok. 10 min. ).Dodać śmietanę i sok z cytryny, podawać na ciepło, udekorowane młodymi pędami.. Fenkuł z gruszką i gorgonzolą Składniki : 1 bulwa fenkułu (koper włoski) gruszka ser gorgonzola lub inny pleśniowy ocet balsamiczyny oliwa extra vergine Sposób przygotowania: Pokroić umytą bulwę fenkułu w grube plastry. Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne, owoc pokroić w plastry. Ułożyć plasterki gruszki na plastrach fenkułu. Z wierzchu położyć spore grudy sera. Pokropić octem balsamicznym z odrobiną oliwy. Fenkuł pieczony fenkuł 1/2 szkl. wody 2 łyżki sosu sojowego sezam pieprz ziołowy pieprz czarny łyżka oliwy ząbek czosnku W naczyniu żaroodpornym położyć plastry fenkuła wcześniej uparowane lub ugotowane i zalać je połową szklanki wody i 2 łyżkami sosu sojowego. Dodać sezamu, pieprzu ziołowego, grubo mielonego czarnego, łyżkę oliwy i ząbek czosnku. Wymieszać wszystko. Piec w 200°C na środkowym poziomie piecyka 20 min. mieszając w trakcie ze trzy razy. Fenkuł z mozzarellą Składniki: 4 bulwy kopru włoskiego, 25 dag utartej mozzarelli, masło do wysmarowania formy, sól, pieprz, natka pietruszki. Opis wykonania: Bulwy kopru czyścimy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Zagotowujemy 1,5-2 l osolonej wody i na 3-5 minut wrzucamy do wrzątku ćwiartki kopru. Odcedzamy i odkładamy na talerz. Płaską formę do zapiekania smarujemy masłem. Układamy odcedzone - ćwiartki kopru przesypując je solą i pieprzem. Całość przykrywamy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25 minut, aż ser się roztopi i zrumieni Fenkuł w sosie serowym 4 bulwy fenkułu ćwierć szklanki mąki ciemnej razowej 1 szklanka mleka sojowego lub krowiego 2 łyżki oliwy 10 dag startego ostrego w smaku sera pieprz, sól pęczek natki pietruszki liście fenkułu Bulwki fenkułu przekroić pionowo na pół, włożyć do rondla i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut, aż zmiękną. Odcedzić, zachowując 3/4 płynu pozostałego po gotowaniu. Przygotować sos: na patelni rozgrzać oliwę, dodać mąkę i mieszając zasmażać przez 2 minuty. Stopniowo dodawać mleko i zachowany wywar, gotować 2 minuty, stale mieszając, aż otrzymamy gładką konsystencję sosu. Dodać starty ser i pieprz do smaku. Pilnować, aby sos nie zawrzał. Jeśli sos jest za gęsty, dodać kilka łyżek wody. Ułożyć fenkuł na półmisku i polać sosem. Przybrać pietruszką i łyżką stołową posiekanych liśćmi fenkułu. Fenkuł z papryką 1 fenkuł 1/2 cebuli 1/2 papryki oliwa ocet winny natka pietruszki sól, pieprz Przeciety fenkuł gotować 10 min w osolonym wrzątku. Cebulę i paprykę posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę i dodać pokrojony na ósemki fenkuł. Skropić octem winnym i smażyć 5 - 8 minut. Podawać posypane natką pietruszki. Koper włoski z pomidorami · 300 g kopru włoskiego · 4 pomidory · 4 minikostki bazyliowe Knorr · 150 ml Ramy Cremefine do gotowania · 2 łyzki zasmażki Knorr · łyżka oleju Oczyszczony i pokrojony w czastki koper włoski podsmażyć delikatnie na oleju dodać cząstki pomidora najlepiej bezskóry i dusić przez 5 minut, nastepnie dodać rozkruszone kostki bazyliowe Knorr a calość rozprowadzić Ramą Cremefine i podprawić zasmażką dusząć potrawę jeszczę 5 minut. Fenkuł w sosie z wina 5 - 6 fenkułów oliwa pół łyżeczki soli pół butelki wina czerwonego sok z brzoskwiń w puszce 20 ml śliwowicy łyżka octu balsamicznego pieprz Fenkuły przyciąć tak, aby została tylko bulwiasta część z kilkucentymetrowymi łodygami (białe części), obrać z zewnętrznych łodyg, przyciąć od strony korzenia i poprzekrawać wzdłuż na połówki. Ułożyć na rozgrzanej oliwie, posolić i dusić pod przykryciem do miękkości, podlewając wodą. Osobno połączyć w rondelku pozostałe składniki i gotować, aż objętość zmniejszy się o połowę - sos powinien mieć konsystencję lejącego się miodu. Wylać sos na talerze (albo na półmisek) i na nim układać uduszone połówki fenkuła. Fenkuł zapiekany I 250 g fenkułu pół cebuli 1 nieduży pomidor 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego 30 g mozarelli olej przecier pomidorowy pieprz, sól 1 łyżeczka tartego parmezanu Fenkuły pokroić na ćwiartki i gotować 8 min w osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na 1 łyżeczce oleju, dodać sparzony wrzatkiem, obrany i pokrojony pomidor, 1 łyżeczkę przecieru, wino, pieprz i dusic razem 5 min na małym ogniu. Fenkuły włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, na wierzchu położyć pokrojoną w plasterki mozarellę i posypać parmezanem (lub innym ostrym serem żółtym), piec 35 min. w temp. 200°C. Fenkuł zapiekany II 2 bulwy fenkułów 1 opakowanie śmietany 1 jajko 200 g utartego emmentalera 1 ząbek czosnku 1 łyżka rosołu szczypta gałki muszkatałowej sól, pieprz Ugotowane i przekrojone na pół bulwy włożyć do formy. Zalać sosem ze śmietany, jajka, sera i przypraw. Zapiec na złocisto-żółty kolor. Duszony fenkuł Prosty sposób na przygotowanie bardzo smcznej potrawy z niezbyt popularnych u nas bulw kopru włoskiego skladniki: 3 bulwy fenkułu (kopru włoskiego) 3 pomidory obrane ze skórki i posiekane 2 cebule 3 łyzki czarnych oliwej bez pestek 150 ml warzywnego bulionu sól, pieprz 2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek przyrzadzanie: Bulwy fenułu dokładnie umyć, odkroić zielone części, które zachować do dekoracji. Bulwy przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie paski. Na patelni rzgrać oliwę i podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę. PO kilku minutach dodać fenkuł. Przykryć i dusić kolejne 10 minut. Dodac pomidory i oliwki oraz bulion. Przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut - do miękkości fenkułu. Doprawić do samku solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować posiekaną bazylią i posiekanymi zielonymi listkami fenkułu. Sałatka z fenkuła Składniki: 1 fenkuł pomidory sałata sos winegret: zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i sól koperek Przepis: sałatę rwiemy na drobne kawałki. pomidory obrane ze skórki kroimy w kostkę, a fenkuł - w paski. warzywa mieszamy, polewamy sosem i posypujemy koperkiem Surówka z fenkuła i pomarańczy 1 fenkuł (40 dag) 1 pomarańcza (20 dag) 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich sos: 1 słoik majonezu (20 dag) sok z 1 pomarańczy 1 łyżka miodu sól, pieprz Fenkuł umyć, osączyć i drobno pokroić. Pomarańcze umyć, osuszyć, obrać, podzielić na cząstki, a cząstki przekroić na pół. Fenkuł wymieszać z pomarańczą, dodać orzechy. Przygotować sos: majonez wymieszać z miodem i sokiem z pomarańczy, doprawić solą i pieprzem. Surówkę polać sosem i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Fenkuł na sposób orientalny Składniki 4 fenkuły 2 czerwone cebule 4 pomidory łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżki posiekanej pietruszki sól, pieprz szczypta szafranu 2 łyżki soku z cytryny Fenkuł umyć i odkroić z niego zielone listki. Bulwy wraz z połówkami cebul pokroić. Na patelni rozgrzać olej i na słabym ogniu należy podsmażyć na nim fenkuły a potem dodać cebulę i smażyć wszystko do zarumienienia. Dodać rozgnieciony czosnek. Połowę pomidorów pokroić w ósemki a resztę pokroić w kostkę i dusić na patelni 5 minutz tymiankiem, pietruszką i małą ilością listków fenkuła. Następnie należy doprawić pieprzem, solą , szafranem i sokiem z cytryny. Potem do warzyw dodać ósemki pomidorów i całość jeszcze raz podgrzać. Przed podaniem należy posypać posiekanymi listkami fenkuła. Fenkuł zapiekany Składniki 3 fenkuły łyżka oliwy 3 łyżki startego sera (najlepiej parmezan) sól, pieprz łyżka masła Fenkuły opłukać, pokroić w drobne kawałki a następnie zblanszować we wrzącej wodzie przez 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i przełożyć do niego fenkuły. Posypać je przyprawami i serem, dodac masło a nastepnie zapiekać ok. 10 minut w gorącym piekarniku. Zapiekany fenkuł Składniki: 250 g fenkułu (kopru włoskiego) pol cebuli 1 nieduzy pomidor 2 lyzki czerwonego wina wytrawnego 30 g mozarelli olej przecier pomidorowy pieprz i sol 1 lyzeczka tartego parmezanu lub innego ostrego sera żółtego fenkuly pokroic na cwiartki i gotowac 8 min. w osolonym wrzatku, odcedzic. cenule obrac, posiekac, podsmazyc po 1 lyzeczke oleju, dodac sparzony wrzatkiem, obrany i pokrojony pomidor, 1 lyzeczke przecieru, wino, pieprz - dusic razem 5 min. na malym ogniu. fenkuly wlozyc do naczynia zaroodpornego, zalac sosem, na wierzchu polozyc pokrojona w plasterki mozarelle i posypac parmezanem. piec 35 min. w temp. 200 stopni. Fenkuł w sosie roquefort 4 bulwy fenkułu, cukier, sól; do wysmarowania naczynia żaroodpornego: 1 łyżka masła; na sos: 4 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, 20 dag startego sera typu roquefort (np. rokpol), 2 łyżki bułki tartej, sól Bulwy fenkułu oczyszczamy z łodyg, myjemy i blanszujemy w posolonej i lekko posłodzonej wodzie 5 min. Osączamy, przekrawamy na pół i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: z masła oraz mąki robimy jasną zasmażkę, mieszamy z zimnym mlekiem, zagotowujemy, dodajemy ser i - ciągle mieszając - chwilę gotujemy, aż sos zrobi się jednolity i dosyć gęsty. Połówki fenkułu zalewamy sosem, posypujemy bułką tartą i zapiekamy 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.C. Podajemy z bagietką lub ryżem. Koper włoski (fenkuł) pod beszamelem /Smacznego Koper włoski, czyli fenkuł co raz częściej można spotkać na sklepowych półkach. Jeżeli zastanawiasz się jak można przyrządzić to pyszne warzywo o anyżkowym aromacie, mamy dla Ciebie kilka propozycji. Składniki: - 2 szt. kopru włoskiego, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, 1 łyżka masła, 1 płaska łyżka maki, 2 łyżki tartego żółtego sera, 1/4 szklanki słodkiej śmietanki, sól, pieprz Przygotowanie: Bulwy kopru włoskiego dokładnie umyć, przeciąć na pół. Zagotować szklankę osolonej wody, dodać wino i gotować koper ok. 10 min. Po tym czasie koper wyjąć. Rozpuścić masło w rondelku. Dodać mąkę i chwilę prażyć, wlać zasmażkę do wywaru, dodać śmietanę, zagotować, po zgęstnieniu, zdjąć z ognia. Do sosu dodać ser i dokładnie wymieszać, ewentualnie przyprawić. Koper położyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiekać na złoty kolor w nagrzanym piekarniku nastawionym na funkcje grill. Czas przygotowania 45 min....
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|