Filet z kurczaka w kapuście, dania wigilijne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
SKŁADNIKI 8 pojedyńczych filetów z kurczaka około 15 dkg wędzonej szynki 3 liście kapusty białej 6 łyżek oleju sól ,pieprz,odrobina czerwonej słodkiej papryki około pól szklanki wody, wykałaczki SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Filet umyć, osuszyć, przekroić na pół i każdy kawałek owinąć wędzoną szynką, spiąć wykałaczką (w trakcie gotowania szynka lubi sie odłączyć od mięsa). Mięso owinięte szynką i spięte wykałaczką, położyć na rozgrzany tłuszcz i po kilka sekund smażyć z obu stron. Posypać solą i pieprzem oraz słodką papryką (uważać żeby papryka sie nie przypaliła wtedy mięso będzie gorzkie) Kiedy mięso już się podsmaży z obu stron, podlać (pół szklanką wody). Na wierzch położyć liście kapusty i tak zostawić na około 30 minut, sprawdzając żeby woda nie wyparowała. Po 30 minutach sprawdzić mięso i na kolejne 20 minut dalej smażyć, pamiętać żeby liście kapusty dokładnie przykrywały górę mięsa. Mięso jest gotowe wtedy kiedy niewielka ilóść wody jest jeszcze w naczyniu i utworzy sos. Przykrycie mięsa liśćmi kapusty powoduje, że mięso nie traci soczystości przy czym szynka wędzona dodaje wspaniałego smaku. Podawać z frytkami i surówką wielowarzywną. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|