Filet z kurczaka w kapuście

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Filet z kurczaka w kapuście, dania wigilijne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

SKŁADNIKI

 

8 pojedyńczych filetów z kurczaka

 

około 15 dkg wędzonej szynki

 

3 liście kapusty białej

 

6 łyżek oleju

 

sól ,pieprz,odrobina czerwonej słodkiej papryki

 

około pól szklanki wody, wykałaczki

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

 

Filet umyć, osuszyć, przekroić na pół i każdy kawałek owinąć wędzoną szynką, spiąć wykałaczką (w trakcie gotowania szynka lubi sie odłączyć od mięsa). Mięso owinięte szynką i spięte wykałaczką, położyć na rozgrzany tłuszcz i po kilka sekund smażyć z obu stron.

 

Posypać solą i pieprzem oraz słodką papryką (uważać żeby papryka sie nie przypaliła wtedy mięso będzie gorzkie) Kiedy mięso już się podsmaży z obu stron, podlać (pół szklanką wody). Na wierzch położyć liście kapusty i tak zostawić na około 30 minut, sprawdzając żeby woda nie wyparowała.

 

Po 30 minutach sprawdzić mięso i na kolejne 20 minut dalej smażyć, pamiętać żeby liście kapusty dokładnie przykrywały górę mięsa. Mięso jest gotowe wtedy kiedy niewielka ilóść wody jest jeszcze w naczyniu i utworzy sos.

 

Przykrycie mięsa liśćmi kapusty powoduje, że mięso nie traci soczystości przy czym szynka wędzona dodaje wspaniałego smaku. Podawać z frytkami i surówką wielowarzywną.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl