Faworki domowe

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Faworki domowe, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Faworki domowe

 

Składniki:

25 dag mąki

2 dag masła

3 żółtka

1/4 szklanki gęstej śmietany 18-proc.

kieliszek spirytusu

szczypta soli

olej do smażenia

do posypania: cukier puder i Cukier wanilinowy WINIARY

 

Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, by ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrób, a potem wybijaj wałkiem tak długo, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Wtedy ciasto przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce mniej więcej na godzinę. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkuj, podsypując mąką.

 

Rozwałkowane ciasto krój nożem (lub specjalnym radełkiem) w paski szerokości około 3 cm i długości 8-10 cm. W środku każdego paska zrób wzdłuż nacięcie, przez które przełóż jeden koniec ciasta tak, aby utworzył się węzeł.

 

W rondlu rozgrzej olej i do gorącego wkładaj przygotowane faworki. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj na papierowe ręczniki lub bibułkę, aby obciekły z tłuszczu. Wystudzone obsyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl