Faworki domowe, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Faworki domowe Składniki: 25 dag mąki 2 dag masła 3 żółtka 1/4 szklanki gęstej śmietany 18-proc. kieliszek spirytusu szczypta soli olej do smażenia do posypania: cukier puder i Cukier wanilinowy WINIARY Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, by ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrób, a potem wybijaj wałkiem tak długo, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Wtedy ciasto przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce mniej więcej na godzinę. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkuj, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto krój nożem (lub specjalnym radełkiem) w paski szerokości około 3 cm i długości 8-10 cm. W środku każdego paska zrób wzdłuż nacięcie, przez które przełóż jeden koniec ciasta tak, aby utworzył się węzeł. W rondlu rozgrzej olej i do gorącego wkładaj przygotowane faworki. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj na papierowe ręczniki lub bibułkę, aby obciekły z tłuszczu. Wystudzone obsyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|