Odnośniki
- Indeks
- FictionalReality-MAGAZINE-13, Fictional Reality Gaming -Magazine
- Filozofia 1-13, Filozofia ALK
- Fedyczak 13-34, IUS - fedyczak
- FiM 13 5.04.2012, Fim
- Filet z pangi w warzywach z grilla, kulinarnie, przepisy z Biedronki
- Filety rybne duszone z warzywami, Kulinaria
- Farsz warzywny z beszamelem, Jedzonko
- Feehan Christine - Mrok 13 - Mroczne Przeznaczenie - DARK DESTINY - CAŁOŚĆ, Ksiazki -roznosci -1
- FiM 13-08, tygodniki
- Fifa 13, Gry
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- emily.opx.pl
|
Falafel, WARZYWA I OWOCE(13)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Falafel - placuszki z grochu Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 45 min. 250 g grochu wloskiego, 1 lyzka drobno posiekanej zielonej pietruszki, 1 lyzka drobno posiekanej kolendry, 4-5 cebulek dymek, 1 zabek czosnku, 1/2 lyzeczki kminku, sol, pieprz, 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej, olej do smazenia.
1. Groch oplukac, zalac woda i moczyc przez 8 godz. 2. Usunac z wody kawalki skorki, ktore oddzielily sie od grochu. Odcedzic go, osszyc na sciereczce i zemlec w maszynce z sitkiem o malych otworach. Groch powinien miec konsystencje suchego puree. 3. Pietruszke i kolendre posiekac. Wymieszac z grochem. Czosnek i zielone konce cebulek posiekac, a nastepnie wraz z kminkiem, sola i pieprzem oraz soda dodac do reszty. Dobrze ugniesc. Wstawic do lodowki na 2 godz. do wyschniecia. 4. Lekko zmoczyc rece. Formowac z ciasta kulki wielkosci orzechow wloskich, a nastepnie lekko splaszczyc je na placuszki. 5. Duza ilosc oleju (na glebokosc 3 cm) wlac do garnka. Smazyc falafel w goracym oleju z obydwu stron na ciemnobrazowy kolor. Obsuszyc na bibulce, a nastepnie podac na polmisku. Falafel mozna jesc z hummusem (przepis "dip hummus" w rozdziale "sosy"), salata i chlebkiem pitta (przepis "chlebek pitta" w rozdziale "macz-ryz").
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 14. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|