Falafel

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Falafel, WARZYWA I OWOCE(13)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Falafel - placuszki z grochu
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.
250 g grochu wloskiego,
1 lyzka drobno posiekanej zielonej pietruszki,
1 lyzka drobno posiekanej kolendry,
4-5 cebulek dymek,
1 zabek czosnku,
1/2 lyzeczki kminku,
sol, pieprz,
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej,
olej do smazenia.

1. Groch oplukac, zalac woda i moczyc przez 8 godz.
2. Usunac z wody kawalki skorki, ktore oddzielily sie od grochu. Odcedzic go,
osszyc na sciereczce i zemlec w maszynce z sitkiem o malych otworach. Groch
powinien miec konsystencje suchego puree.
3. Pietruszke i kolendre posiekac. Wymieszac z grochem. Czosnek i zielone konce
cebulek posiekac, a nastepnie wraz z kminkiem, sola i pieprzem oraz soda dodac do reszty. Dobrze ugniesc. Wstawic do lodowki na 2 godz. do wyschniecia.
4. Lekko zmoczyc rece. Formowac z ciasta kulki wielkosci orzechow wloskich, a
nastepnie lekko splaszczyc je na placuszki.
5. Duza ilosc oleju (na glebokosc 3 cm) wlac do garnka. Smazyc falafel w goracym oleju z obydwu stron na ciemnobrazowy kolor. Obsuszyc na bibulce, a nastepnie podac na polmisku. Falafel mozna jesc z hummusem (przepis "dip hummus" w rozdziale "sosy"), salata i chlebkiem pitta (przepis "chlebek pitta"
w rozdziale "macz-ryz").

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 14.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl