Farsz warzywny z beszamelem

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Farsz warzywny z beszamelem, Jedzonko

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Farsz warzywny z beszamelem

 

 

·         1 bakłażan,

·         1 cukinia,

·         1 czerwona papryka,

·         1 czerwona cebula,

·         1 marchewka,

·         80g masła,

·         mąka,

·         mleko,

·         sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry

 

Cukinię i bakłażana kroimy w pół plasterki, solimy i odstawiamy na 10 minut. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy ją na ćwiartki, a następnie na paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 30g masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojona w piórka cebulę i startą marchewkę. Podsmażamy je 2 – 3 minuty, po czym dodajemy paprykę. Bakłażana i cukinię osuszamy papierowym ręcznikiem z gorzkiego płynu, po czym wrzucamy na patelnię. Całość solimy, doprawiamy pieprzem i curry i do miękkości.

Przygotowujemy beszamel – z pozostałego masła i mąki robimy zasmażkę. Następnie doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy tylko zasmażka zacznie łapać kolor, chwytamy za rózgę i powoli zaczynamy dodawać mleko, cały czas mieszając. Beszamel powinien mieć gęstą, ale wciąż lejącą się konsystencję.

Dodajemy beszamel do warzyw i dokładnie mieszamy

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl