Fasolka szparagowa w ostrym sosie

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Fasolka szparagowa w ostrym sosie, WARZYWA I OWOCE(15)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Fasolka szparagowa w ostrym sosie

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 20 min.
500 g fasolki szparagowej,
2 cebulki dymki,
6 zabkow czosnku,
150 ml bulionu miesnego,
1 lyzka sosu sojowego,
1 lyzka sherry,
1 lyzeczka cukru,
szczypta soli,
3 lyzki oleju do smazenia,
25 g masla do smazenia.

1. Fasolke umyc, odciac konce strakow i pokroic na kawalki dlugosci ok. 4 cm.
Zalac bulionem i gotowac na wolnym ogniu, stale mieszajac, dopoki bulion
prawie calkowicie nie odparuje.
2. Cebulki i czosnek obrac i drobno posiekac.
3. Na patelni rozgrzac maslo i olej. Dodac poszatkowane cebulki i czosnek.
Osolic i smazyc, ciagle mieszajac, przez 30 sek.
4. Dodac obgotowana fasolke i dokladnie wymieszac z goracym tluszczem. Dodac
cukier, sos sojowy i sherry. Smazyc dalej, ciagle mieszajac, przez 1 min.
5. Podawac od razu.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 38.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl