Fale Dunaju z czereśniami z likieru, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Fale Dunaju z czereśniami z likieru Składniki · 6 jajek · 2 szklanki mąki pszennej · 1 szklanka cukru · 2 łyżeczki proszku do pieczenia · 125 ml oleju · 125 ml mleka · 2 łyżki mąki psze4nnej · 2 łyżki kakao · czereśnie z likieru · Masa: 500 ml mleka · 2 łyżki ąki pszennej · 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej · 1/2 szklanki cukru · 4 żółtka · 300 g masła · Polewa: 100 g masła · 1 szklanka cukru · 2 pełne łyżki kakao · 60 ml mleka · 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trosze cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i łączę z masą jajeczną. Na końcu dolewam olej i mleko. Ciasto dzielę na dwie równe części, do jednej dosypuję 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej zaś 2 łyżki kakao. Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładam papierem do pieczenia, na spód wykładam ciasto jasne na ciasto jasne zaś, delikatnie wykładam ciasto ciemne. czereśnie osączam z likieru i układam na wierzchu ciasta ciemnego. Piekarnik nagrzewam do 170°C i wstawiam ciasto na około 40 min do tzw suchego patyczka. Upieczone odstawiam by całkowicie stygło. Z mleka odlewam pół szklanki i mieszam w tym obie mąki oraz żółtka, resztę mleka podgrzewam aż zacznie wrzeć i wlewam przygotowany budyń. Mieszam, aż zgęstnieje i odstawiam by budyń wystygł. Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń, ucieram na gładką masę i rozsmarowuję na cieście.
Na polewę masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku, dolewam tyle mleka by polewa nie była zbyt płynna i podgrzewam do połączenia się składników. Zestawiam, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszam rózgą. Polewę schładzam i rozprowadzam na cieście. Całość wstawiam do lodówki na min. 6 godzin, a następnie kroję na kawałki i układam na paterze.
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|