Fale Dunaju z czereśniami z ...

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Fale Dunaju z czereśniami z likieru, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Fale Dunaju z czereśniami z likieru

 

Składniki

·         6 jajek

·         2 szklanki mąki pszennej

·         1 szklanka cukru

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         125 ml oleju

·         125 ml mleka

·         2 łyżki mąki psze4nnej

·         2 łyżki kakao

·         czereśnie z likieru

·         Masa: 500 ml mleka

·         2 łyżki ąki pszennej

·         1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

·         1/2 szklanki cukru

·         4 żółtka

·         300 g masła

·         Polewa: 100 g masła

·         1 szklanka cukru

·         2 pełne łyżki kakao

·         60 ml mleka

·         1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trosze cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i łączę z masą jajeczną. Na końcu dolewam olej i mleko. Ciasto dzielę na dwie równe części, do jednej dosypuję 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej zaś 2 łyżki kakao.
Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładam papierem do pieczenia, na spód wykładam ciasto jasne

na ciasto jasne zaś, delikatnie wykładam ciasto ciemne.

czereśnie osączam z likieru i układam na wierzchu ciasta ciemnego. Piekarnik nagrzewam do 170°C i wstawiam ciasto na około 40 min do tzw suchego patyczka. Upieczone odstawiam by całkowicie stygło.


Z mleka odlewam pół szklanki i mieszam w tym obie mąki oraz żółtka, resztę mleka podgrzewam aż zacznie wrzeć i wlewam przygotowany budyń. Mieszam, aż zgęstnieje i odstawiam by budyń wystygł.
Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń, ucieram na gładką masę i rozsmarowuję na cieście.

Na polewę masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku, dolewam tyle mleka by polewa nie była zbyt płynna i podgrzewam do połączenia się składników. Zestawiam, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszam rózgą. Polewę schładzam i rozprowadzam na cieście. Całość wstawiam do lodówki na min. 6 godzin, a następnie kroję na kawałki i układam na paterze.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl