Filet z indyka zapiekany z brokułami, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Filet z indyka zapiekany z brokułami Składniki na 4 porcje: 50 dag piersi indyka 30 dag pieczarek łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła 25 dag mrożonych brokułów 2 łyżki mąki pół szklanki Rosołu drobiowego WINIARY pół szklanki śmietany kremówki 10 dag startego żółtego sera (gouda) sól pieprz cukier Mięso pokrój w cienkie plasterki wielkości plasterków cytryny. Pieczarki umyj i pokrój w grube płatki. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj sól i szczyptę cukru, całość zagotuj. Do wrzątku włóż różyczki brokułów i od momentu, gdy woda ponownie zawrze, gotuj 4 minuty, następnie odcedź na sicie. W rondlu rozgrzej tłuszcz (łyżka oliwy i łyżka masła), przez 2-3 minuty smaż pokrojone pieczarki, po czym zalej je bulionem i zagotuj. Następnie dołóż mięso i duś na małym ogniu przez 15 minut w rondlu przykrytym i postawionym na płytce ochronnej. Całość zapraw śmietaną wymieszaną z mąką, oprósz solą i pieprzem. Do wysmarowanego masłem (łyżka) żaroodpornego naczynia włóż najpierw brokuły, a potem mięso z sosem. Wierzch posyp startym serem. Naczynie wstaw na górną półkę piekarnika nagrzanego do 250°C. Potrawę zapiekaj przez 10-15 minut. Jest gotowa, gdy ser się zrumieni. Podawaj z zapiekanymi ziemniakami i oraz surówka lub zielona sałatą mieszana z różnymi warzywami. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|