Filet z indyka zapiekany z ...

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Filet z indyka zapiekany z brokułami, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Filet z indyka zapiekany z brokułami

 

Składniki na 4 porcje:

50 dag piersi indyka

30 dag pieczarek

łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki masła

25 dag mrożonych brokułów

2 łyżki mąki

pół szklanki Rosołu drobiowego WINIARY

pół szklanki śmietany kremówki

10 dag startego żółtego sera (gouda)

sól

pieprz

cukier

 

Mięso pokrój w cienkie plasterki wielkości plasterków cytryny. Pieczarki umyj i pokrój w grube płatki.

Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj sól i szczyptę cukru, całość zagotuj. Do wrzątku włóż różyczki brokułów i od momentu, gdy woda ponownie zawrze, gotuj 4 minuty, następnie odcedź na sicie.

 

W rondlu rozgrzej tłuszcz (łyżka oliwy i łyżka masła), przez 2-3 minuty smaż pokrojone pieczarki, po czym zalej je bulionem i zagotuj. Następnie dołóż mięso i duś na małym ogniu przez 15 minut w rondlu przykrytym i postawionym na płytce ochronnej. Całość zapraw śmietaną wymieszaną z mąką, oprósz solą i pieprzem.

 

Do wysmarowanego masłem (łyżka) żaroodpornego naczynia włóż najpierw brokuły, a potem mięso z sosem. Wierzch posyp startym serem. Naczynie wstaw na górną półkę piekarnika nagrzanego do 250°C.

 

Potrawę zapiekaj przez 10-15 minut. Jest gotowa, gdy ser się zrumieni.

 

Podawaj z zapiekanymi ziemniakami i oraz surówka lub zielona sałatą mieszana z różnymi warzywami.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl