Odnośniki
- Indeks
- Filety z kurczaka z pieczarkami zapiekane z serem, Przepisy domowe
- Filety rybne duszone z warzywami, Kulinaria
- Filety z kurczaka pysznie nadziane, przepisy
- Filety z jagnieciny z ryzem i mlekiem, baranina
- Filety panierowane w orzechach,
- Filet z indyka zapiekany z brokułami, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)
- Filety z kurczaka w figach i miodzie, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)
- Filety z kurczaka na szpinaku, PRZEPISY KULINARNE ALKOHOLE I NIE TYLKO, Mięso - drób(6)
- File 7A Can we make our own luck, English, # vocabulary
- File 2C transport&travel, English, # vocabulary
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- miguel.keep.pl
|
Filety z kury lub kaplona na grzance, drób
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Filety z kury lub kaplona na grzance Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min. 2 piersi kurze lub 1 piers z kaplona, 60 g masla, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawalek selera, 1 mala cebula, 4 duze podluzne grzanki, sol, pieprz. Sos: 350 g pieczarek, 1 srednia cebula, 1 lyzka maki, 1 lyzka masla, 200 ml smietanki kremowej, sol, pieprz.
1. Piersi oczyscic z blony zewnetrznej, wyciac resztki kosci skrzydelkowej. Kazdy filet rozlozyc, przeciac na pol, starannie oplukac. Przygotowac 4 dosc duze, podluzne grzanki grubosci 1,5 cm. 2. Jarzyny i cebule obrac, umyc. Zagotowac w garnku niewielka ilosc wody, wlozyc filety, jarzyny, dodac sol, szczypte pieprzu, gotowac 10-15 min. Gdy filety beda juz na pol miekkie, wyjac z wywaru, osaczyc, osuszyc. 3. Przygotowac sos: pieczarki umyc, ugotowac w malej ilosci osolonej wody razem z posiekana cebula. Po 30 min przecedzic (wywar zachowac) i pokroic na paseczki. 8 najdorodniejszych sztuk (same kapelusze) zostawic w calosci do przybrania grzanek. Zrumienic na patelni make z maslem, rozprowadzic zimnym wywarem z grzybow, dodac pieczarki, smietanke, sol, pieprz i zagotowac. Jesli sos bedzie zbyt rzadki, pogotowac jeszcze chwile, ciagle mieszajac. 4. Grzanki posmarowac maslem i polozyc na kazda filecik z piersi. Przelozyc do zaroodpornego naczynia wysmarowanego maslem, zapiekac 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200żC. Po tym czasie wyjac, polac sosem i podac na polmisku przybrane calymi gotowanymi pieczarkami. - Jedna piers z kaplona, o wiele wieksza niz z kury, wystarczy na 4 grzanki.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 30. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|