Fasolka szparagowa - sałatka

image Indeks       image Finanse,       image Finanse(1),       image Filozofos,       image Fesenjan,       image Fenix,       

Odnośniki

Fasolka szparagowa - sałatka, KUCHNIA

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Fasolka szparagowa – spora garść
4 jajka
2 pomidory
Feta – pół opakowania Apetiny. Do sałatek jest w porządku.
Kapary

Sos
Oliwa, sok z cytryny, musztarda Dijon, musztarda gruboziarnista, ciut octu winnego (niekoniecznie), pieprz, sól (niewiele), swieży tymianek

Fasolkę gotować 15 minut
Jaka ugotować na twardo
Pomidory obrać ze skórki

Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem i zajadać.
Dobrze wchodzi w ciepłe dni.


 

 

 

============================================================

Fasolka po katalońsku

Nie wiem ile tak na prawdę ta potrawa ma wspólnego z Katalonią, ale wiem, że jest pyszna i jeśli na prawdę jada się tam takie dania, to z całą pewnością mogłabym tam zamieszkać, albo przynajmniej wybrać się tam na wakacje ;) Składnikami i wyglądem przypomina pokazane tutaj wcześniej , ale smakuje inaczej, dzięki dodatkowi cebuli, czosnku i pomidorów. Tak jak wcześniej wspomniane ziemniaki z fasolką, tak i ta potrawa kojarzy mi się z ciepłem, latem i warzywami z własnego ogrodu.

Składniki:

- fasolka szparagowa
- 3-4 średnie pomidory lub pomidorki koktajlowe
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 średnie młode ziemniaki
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, słodka papryka

Fasolkę wrzucić do przyprawionego szczyptą soli i cukru wrzatku, gotować ok. 20 minut, wyjąć, osączyć, ostudzić. Odkroić końcówki i pokroić każdy strąk na trzy części.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, duże pomidory obrać i pokroić w kostkę.

Ziemniaki pokroić na cienki słupki, usmażyć jak frytki.

Na oleju zezłocić posiekane cebule i czosnek, dodać ziemniaki i fasolkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką, chwilę razem smażyć, dorzucić pomidory, wymieszać.

Na talerzu posypać szczypiorkiem.

 

 

 

 

==========================================================

 

Składniki:

·         fasolka szparagowa (dałam ok 500 gram)

·         3 - 4 średnie pomidory lub pomidorki koktajlowe

·         2 średnie cebule

·         2 ząbki czosnku

·         seler

·         szczypiorek

·         sól, pieprz, słodka papryka

 

Fasolkę opłukać. Zagotować w garnku wodę, posolić, wrzucić fasolkę i gotować ok. 20 minut, następnie odlać, ostudzić, obrać i pokroić na części. Seler obrać i przygotować z niego . Pomidora pokroić w kostkę (pomidorki koktajlowe na pół).Następnie posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć na oleju, wrzuci fasolkę i seler, przyprawy, wszytko razem dobrze wymieszać i chwile smażyć. Następnie odciąć źródło ciepła, przełożyć do głębokiego naczynia, wymieszać z pomidorkami. Na talerzu posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gbp.keep.pl