Figi, Zdrowa żywność
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Owoce Ziemi Obiecanej - FIGA-TEENAH „Wtedy rzekły drzewa do drzewa figowego: Nuże! Zostań ty naszym królem! Lecz drzewo figowe odpowiedziało im: Czy mam zaniechać mojej słodyczy (metek) i mojego dobrego plonu (tenuwat hatowa), A mam pójść, aby bujać nad drzewami?” (Sędz 9: 10) Figi pierwotnie rosły w Izraelu w stanie dzikim, później je udomowiono i uprawiano już od ok. roku 3000 pne. Ich pierwotnym naturalnym rejonem występowania był cały Basen Morza Śródziemnego oraz Półwysep Arabski. Figi są bardzo popularnym owocem, ze względu na pyszny, słodki smak. Owoce przypominają kształtem gruszkę, są miękkie i bardzo delikatne. Wykorzystuje się je nie tylko w przemyśle spożywczym (jako owoce, lub do pozyskiwania mleczka figowego), ale także farmaceutycznym. Rozpowszechnione są także w postaci suszonej (bakalie), z suszonych owoców produkuje się mocny napój alkoholowy, w niektórych regionach popularny na równi z piwem z morw.
W Izraelu, gdzie figowce występują powszechnie, już od starożytnych czasów biblijnych bardzo popularne są placki figowe. I tak czytamy, że w czasie pościgu wojsk Dawida za Amalekitami, którzy spustoszyli ziemię judzką, żołnierze znaleźli egipskiego niewolnika, którego porzucił jego Pan, gdyż niewolnik ów był chory, a „sprowadziwszy go do Dawida dali mu chleba do jedzenia i wody do picia. Dali mu też kawałek placka figowego i dwa grona rodzynków. Gdy to zjadł, ożywił się: przez trzy doby bowiem nic nie jadł ani nie pił.” (1 Sam 30: 11, 12)
Ze swoich leczniczych właściwości figi znane były także już w czasach starożytnych. W dwudziestym rozdziale 2 Królewskiej mamy opisane uzdrowienie króla Hiskiasza ze śmiertelnej choroby, dzięki przykładaniu placka figowego (dewelet teenim) na wrzód. Według biblistów chodzi tu o chorobę nowotworową. Współczesne badania wykazują, że figi działają dobroczynnie na układ odpornościowy i układ krwionośny, oczyszczają krew a regularne spożywanie naturalnych lub suszonych fig zmniejsza ryzyko zachorowalności na nowotwory złośliwe.
Figowiec zarówno w ST jak i NT symbolizuje naród Izraela. “Znalazłem Izraela jak winne grona na pustyni, widziałem waszych ojców jak wczesną figę na drzewie figowym (ke-wikura bi-teena).” (Oz 9:10). Jak wyjaśniają rabini Izrael jest przyrównany do drzewa figowego ponieważ to jeden z najcenniejszych naturalnych darów Ziemi Izraela- ziemi wybranej przez Pana, aby na niej osadzić swój wybrany lud i zamieszkać pośród niego. Pan prowadzi ten lud i opiekuje się nim jak ogrodnik drzewem owocowym. A uczynki Tory sprawiają, że lud ten staje się przyjemny Panu jak najwspanialsze owoce ziemi Izraela, jak teenim towot- dobre figi. Ale tak się dzieje gdy bnej Israel- synowie Izraela trwają w pełnieniu woli Boga. Jeśli nie, są porównani do teenim raot- złych fig, fig skwaśniałych lub zepsutych (np. Jer 24:8). Figi reprezentują słodycz i płodność. Tora jest jak sok figi. Jeśli naród Izraela napełnia się duchem i uczynkami Tory jest jak dojrzała słodka figa, pełna słodkiego ducha Tory i produktywnego wypełniania jej przykazań. Figa jest jednak delikatna, a ponadto ze względu na dużą zawartość miąższu i cukru jeśli się zepsuje wydziela bardzo nieprzyjemny swąd. Do takiej figi jest przyrównany każdy, który nie pełni przykazań Tory. http://www.hatikvah.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=227&Itemid=35&limitstart=2 ================================================================================== Figi 20 czerwca 2008 Owoce figowca można spożywać na surowo, suszone, w kompocie czy też dodane do wyrobów piekarniczych. Figi mają duże znaczenie lecznicze. Z owoców figi produkuje się sok, który działa wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe. Figi gotowane w mleku uśmierzają ból gardła i kaszel. Z owoców można również przyrządzać nalewkę, która łagodzi duszności przy astmie. Nasiona figowca działają lekko przeczyszczająco. Suszone figi posiadają około 50% cukrów, które działają konserwująco i dlatego nadają się one do długiego przechowywania. Zawartość potasu w suszonych owocach wzrasta. FIGA. Dane ogólne:Odpadki 0 % Wartość energetyczna 310 kJ 74 kcal Woda 79.1 g Popiół 0.7 g Białko ogółem 0.75 g Białko zwierzęce 0 g Białko roślinne 0 g Tłuszcz 0.3 g Cholesterol 0 mg Węglowodany ogółem 19.2 g Sacharoza 16.25 g Laktoza 0 g Skrobia 0 g Błonnik pokarmowy 2.9 g Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego Aminokwasy:Izoleucyna 23 mg Leucyna 33 mg Lizyna 30 mg Metionina 6 mg Cystyna 12 mg Fenyloalanina 18 mg Tyrozyna 32 mg Treonina 24 mg Tryptofan 6 mg Walina 28 mg Arginina 17 mg Histydyna 11 mg Alanina 45 mg kwas asparaginowy 176 mg kwas glutaminowy 72 mg glicyna 25 mg prolina 49 mg seryna 0 mg Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego Składniki mineralne:Sód 1 mg Potas 232 mg Wapń 35 mg Fosfor 14 mg Magnez 17 mg Żelazo 0.4 mg Cynk 0.2 mg Miedź 0.1 mg Mangan 0.1 mg Jod 0 μg Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego Witaminy:witamina A (ekwiwalent retinolu) 0 μg retinol 0 μg beta-karoten 85 μg witamina D 0 μg witamina E (ekwiwalent alfa-tokoferolu) 0.1 mg witamina B1 (tiamina) 0.1 mg witamina B2 (ryboflawina) 0.1 mg niacyna 0.4 mg witamina B6 (pirydoksyna) 0.1 mg foliany (kwas foliowy) 6 μg witamina B12 (cyjanokobalamina) 0 μg witamina C 2 mg Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego Kwasy tłuszczowe nasycone:Kwas masłowy (4:0) 0 g Kwas kapronowy (6:0) 0 g Kwas kaprylowy (8:0) 0 g Kwas kaprynowy (10:0) 0 g Kwas laurynowy (12:0) 0 g Kwas mirystynowy tetradekanowy (14:0) 2 g Kwas mirystynowy pentadekanowy (15:0) 0 g Kwas palmitynowy heksadekanowy (16:0) 0.46 g Kwas palmitynowy heptadekanowy (17:0) 0 g Kwas stearynowy (18:0) 0.12 g Kwas arachidowy (20:0) 0 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 0.6 g Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:Kwas mirystooleinowy tetradekanowy (14:1) 0 g...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|