Fantazyjny placek jablkowy, Kulinaria i Napoje
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Fantazyjny placek jabłkowy
Czas przygotowania: 45 minut Czas pieczenia: 45 minut Czas oczekiwania: 20 minut 1 porcja: 320 kcal Składniki: 125 g płatków migdałowych « 250 g masła *300g cukru * 500 g kwaskowatych jabłek * 1 paczka cukru waniliowego * szczypta soli * 4 jaja * 200 g mąki * 30 g mąki ziemniaczanej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: 150 g migdałów uprażyć na suchej patelni. Ostudzić. Masło rozpuścić na słabym ogniu, a następnie wystudzić niemal do całkowitego ponownego zastygnięcia. Natłuścić dno płytkiej blachy do tarty (28 cm średnicy) i posypać 100 g cukru. Wstawić na około 10 min do piekarnika (175°C), tak by z cukru zrobił się karmel. Pozostawić do ostygnięcia. Obrać jabłka, usunąć pestki. Jabłka pokroić w pierścienie (plastry z dziurka, w środku) i ułożyć na dnie blachy. Posypać nie-prażonymi migdałami. Posmarować tłuszczem brzegi blachy. Utrzeć roztopione uprzednio masło z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i solą. Pojedynczo dodawać jaja. Wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do Pieczenia, przesiać do masy, na końcu dodać uprażone migdały. Ciasto wlać na blachę. Piec przez 30-35 min w 175°C. Zostawić na około 5 min, potem odwrócić dnem do góry. Położyć na blachę wilgotną ściereczkę i pozostawić na chwilę. Następnie wyjąć ciasto z blaszki i ostudzić. ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plgbp.keep.pl
|